Як правильно користуватися жорстким диском

Правила експлуатації жорсткого диска (HDD)

Розбитий жорсткий диск мем

Будемо вважати, що ви відповідально поставилися до придбання жорсткого диску: купили в перевіреному магазині, з гарантією, того виробника і моделі, яка необхідна саме для ваших задач.

Надалі від правильного транспортування та експлуатації залежатиме, як довго HDD буде тішити вас своєю коректною роботою.

📌 Не забудьте про гарантію.

Не переконую вас брати лише нові HDD, тим більше, що використовувані диски значно дешевші. Але у б\в, особливо після ремонту, рівень неналежної роботи значно вищій. Коротше кажучи, на свій страх і ризик. Про гарантійні зобов’язання виробників жорстких дисків ви можете прочитати у нашій статті “Відновлення інформації та гарантійна політика компаній-виробників” .

📌 Перевозьте диск обережно.

Переконайтеся, що в дорозі диск не впаде чи ніде не вдариться. Найкраще, коли він буде додатково упакований у рифлену пластикову упаковку чи пухирчасту плівку. У холодну пору року дайте пристрою нагрітися прямо в упаковці. Витримайте хоча б 4 години.🚗

📌 Правильно встановлюйте жорсткий диск.

Встановлюйте горизонтально або вертикально, але не під кутом. Відхилення по вертикалі не має перевищувати 5 градусів. Виробники рекомендують горизонтальне розміщення кришкою догори (бо саме в такому положенні диски тестують на заводі). Але у вертикальній позиції диск краще охолоджується за рахунок конвекції. В принципі орієнтація у просторі для надійності не дуже суттєва. Ще раз переконайтеся, що системний блок знеструмлено! Потім підключайте кабель живлення та інтерфейсний шлейф. У цілому, установку здійснюйте акуратно, щоб запобігти механічним пошкодженням та розрядам статики.

📌 Під час експлуатації регулярно перевіряйте живлення, не допускайте перегрівання та сильної вібрації, контролюйте стан HDD за допомогою діагностичних програм.

Блок живлення повинен мати достатню потужність не менше 300-400 Вт. При сильно підвищеній напрузі перегрівається електроніка жорсткого диску, занадто низька напруга загрожує помилками запису, паразитними рестартами тощо. Перегрівання диску вище 45 градусів🌡, як і переохолодження прискорюють знос механіки та уповільнюють роботу за рахунок зайвих термокалібровок. Також слід уникати підвищеної вологості повітря, бо це активує корозійні процеси в магнітному шарі.🚿Жорсткі диски надзвичайно чутливі до ударів, падіння неробочого диску навіть з невеликої висоти 10-15 см може призвести до зміщення осі шпінделя чи виходу головок з паркувальної зони. Для робочого критичними можуть стати 3-4 см. Тому розміщуйте системні блоки у найбільш стійкому положенні, в такому місці, щоб їх не зачіпали при прибиранні. Небезпечні будь-які удари, струси корпусу, тим більш падіння набік. Діагностичні програми дозволяють виявити початкові проблеми. Звертайте увагу, як диск розпізнається в BIOS, проскануйте поверхню, а також перегляньте SMART-атрибути. 💻Проблемними дисками не слід користуватися. Навіть, коли він поки що поводить себе нормально, існує вірогідність раптового виходу з ладу. Не зберігайте на проблемних дисках ніякої важливої інформації.

На жаль, навіть при всіх застережних заходах ніяка техніка не вічна. У випадку раптової несправності звертайтеся в спеціалізовану лабораторію відновлення даних IT-Help. Ми врятуємо вашу інформацію.💿

Николай

Leave a Reply

Your email address will not be published.