Що краще: HDD чи SSD?

Жорсткий диск чи твердотільний накопичувач?

ssd or hdd

Якось раптово і неочікувано настає момент, коли при скачуванні серіалу чи гри на екрані з’являється повідомлення «На комп’ютері недостатньо пам’яті». Ви переглядаєте папки, щоб щось видалити, а видалити й нічого. Ці фільми ще не бачив, гру не закінчив, сімейні фотографії, відео з відпочинку, стара дипломна робота (а раптом знадобиться). Та і несолідно вже мати жорсткий диск менший за 320 Гб. Десь на цьому моменті виникає думка про те, що пора б купити новий носій. Але який взяти? Звичний та надійний HDD чи новий, високошвидкісний SSD? Давайте спробуємо розібратися.

Жорсткий диск HDD (Hard Disc Drive) – це механічний запам’ятовувач, який записує інформацію на жорсткі алюмінієві, керамічні або скляні пластини, котрі покриті спеціальним магнітним шаром. Інформація з магнітних дисків зчитується за допомогою головок, які «парять» над поверхнею. Всередині гермоблоку накопичувача відбувається постійних рух деталей. Через це з системного блоку комп’ютера чутно шум та дзижчання.

hdd picture

Твердотільний накопичувач SSD (Solid State Drive) – це немеханічний запам’ятовувач на основі напівпровідникової технології флеш-пам’яті. Насправді диском він не є, і через відсутність рухомих деталей, зрозуміло, що він безшумний.

ssd picture

Виходячи з принципів роботи та будови накопичувачів, можна скласти уявлення про недоліки та переваги HDD та SSD.

HDD
SSD
Вага
Більш важкі через металеві деталі
Легші, бо складаються з робочої плати та мікросхеми
Шумність
Є
Немає
Стійкість до вібрації та ударів
Немає, дуже чутливі
Є, добре проходять стрес-тести
Швидкість запису та читання
Повільніша, бо витрачається час на розкручування дисків, переміщення каретки, роботу зчитувальної головки, пошук та роботу з інформацією
Швидкий, за рахунок напівпровідників без використання механічних деталей.
Використання енергії
Більше
Менше
Чутливість до електростатичного розряду
Нижча
Вища
Зносостійкість (ресурс запису)
Вища
Нижча
Відновлення даних після несправності
Легше
Важче
Вартість (за однаковий об’єм накопичувача)
Нижча (у 5-6 раз)
Вища

То що ж вибрати? Більш дорогий, але швидкий в роботі SSD чи дешевший, більший за об’ємом та циклами перезапису HDD? Звичайно, вирішувати лише вам. Найбільш вдалим рішенням може стати використання обох накопичувачів:  SSD для операційної системи та різноманітних програм, а HDD як резервний диск для зберігання інформації.

Вдалого вибору вам!

Николай

Leave a Reply

Your email address will not be published.